Jakich produktów spożywczych nie należy mrozić?

mrozonki

Mrożenie jest jednym z najlepszych sposobów na wydłużenie terminu ważności jedzenia. Wszyscy korzystamy z tej metody konserwacji, która jest banalnie prosta w zastosowaniu. Wybraną żywność wystarczy umieścić w jakimś woreczku czy pojemniku, a następnie schować ją do zamrażarki, aby później wyciągnąć ją dopiero wtedy, gdy rzeczywiście będzie potrzebna. Musimy jednak pamiętać o tym, że nie z wszystkimi produktami spożywczymi wolno postępować w ten sposób. No to w takim razie czego nie wolno mrozić? Jakich produktów w żadnym wypadku nie powinniśmy umieszczać w zamrażarce, jeżeli nie chcemy, by utraciły one swoje pierwotne walory albo by stały się dla nas niezdrowe czy wręcz szkodliwe?

Pierwszym typem potraw nienadających się do mrożenia są te przygotowane z ugotowanym już makaronem. Jeżeli więc ugotujemy więcej zupy i zechcemy ją zamrozić, pamiętajmy o tym, by w żadnym wypadku nie wrzucać do niej makaronu. Sam wywar czy bulion spokojnie możemy umieścić w zamrażarce, przelewając go tylko do odpowiedniego pojemnika odpornego na działanie niskich temperatur. A dlaczego nie należy mrozić ugotowanego makaronu? Otóż jeżeli go później rozmrozimy, stworzy się z niego mało apetyczna papka, której raczej nikt nie będzie chciał jeść, a na pewno nikt nie zrobi tego ze smakiem.

Mrożenie żywności musi przebiegać na określonych zasadach, by było ono dla nas bezpieczne. A jednej zasady absolutnie nie powinniśmy łamać. Mówi ona o tym, że nie wolno mrozić jedzenia, które już wcześniej było chociaż raz zamrożone. Niestety niektórzy tak postępują. Mrożą dania nawet kilkukrotnie, przez co doprowadzają do rozwinięcia się w nich szkodliwych substancji. Raz zamrożonej żywności nie możemy ponownie wkładać do zamrażarki. Tę zasadę musimy wbić sobie do głowy.

Różne porady zdrowotne, a także turystyczne i ekologiczne, przedstawiamy również na https://www.coslychac.pl.

A czego nie wolno mrozić, jeśli chodzi o owoce i warzywa? Na pewno tych produktów, które będą zawierać bardzo duże ilości wody. Zamrożone wciąż będą nadawać się do jedzenia, jednakże po rozmrożeniu bardzo szybko przeistoczą się w papkę, z której wykonamy wyłącznie jakiś koktajl.

Copyright © All rights reserved.